Fiano

Fiano er en meget gammel druesort, der først blev opdaget I Campania i det sydlige Italien. Der er flere teorier om hvor navnet stammer fra. Nogle mener at det kommer fra Appia, der er det oprindelige navn for byen Lapio, der ligger nær Avellino, hvorimod andre mener at navnet stammer fra det latinske ord for bier – apis, på grund af druens tendens til at tiltrække bier.
Fiano blev bragt til Australien af familien Chalmers i begyndelsen af 0’erne, og den har vist sig at være enhver vinbonde og vinmagers drøm. Den producerer perfekt afbalancerede frugter, den er nem at have med at gøre, den er tolerant overfor tørke og modstandsdygtig overfor sygdom hvilket reducerer nødvendigheden af sprøjtning i marken. Den har et højt naturligt indhold af syre, hvilket betyder at mindre intervention er påkrævet i vineriet.
Fiano modner forholdsvist sent og har et højt indhold af teksturelle fenoler fra de tykke skaller. Fiano giver fyldige hvidvine med smagsnuancer af pinjekerner, cashewnødder og hasselnødder og noter af modne krydderurter.

(Corrina Wright, Oliver’s Taranga)
Billede: www.lideamagazine.com

Vine der indeholder Fiano